fredag 15 juli 2011

Grillmästarens APA, en Utvärdering

Då var avsmakad, Grillmästarens APA. Anledningen till att "recensionen" kom så långt efter avsmakningen som faktiskt skedde på midsommarafton, som planerat och utlovat, är att jag haft fullt upp med blöjbyten och annat, sorry.
Ser ni Grillmästarens APA?

Till att börja med så måste jag ju nämna att ölen fått en etikett, jag är ju ingen estet, men ganska nöjd ändå. Både tid och bildredigeringsprogram är detaljer jag vill ta till mitt försvar för den ganska fula etiketten.
Eftersom ölen blev grumlig, så valde jag en bild på flaskan & glaset...

Vad var det då som jag hade bryggt?


Utseende: Ganska mörk, men framför allt grumlig, detta på grund av att jag i min iver att testa min nya Corona-kvarn malt malten alldeles för fint. Så utseendemässigt har mitt bryggande tagit ett par kliv bakåt, inget kul att buda på grumlig öl.


Doft: Citrus, Cascade humlen doftar härligt. Men även här måste jag vara ärlig nog att lägga in en liten brasklapp. Eftersom jag bryggt öl på kornmjöl (malt) så fick jag en skjuts uppåt utbytesmässigt och landade på 6,26% ABV istället för beräknade 5,14%, detta gav att en liten doft av alkohol kan anas.


Smak: Cascade humlen ger ölen en smak av citrus/tallbar, det finns även en lite värmande smak av alkohol. Antagligen så har jag även hamnat lite lågt i mäsk temperatur mot de planerade 68 graderna. Även detta har ju påverkat ölen vilket gjort den lite torrare och alkoholstarkare.

Sammanfattningsvis:  Trots missödena så är jag nöjd, det blev en god öl. Men, den har en förbättringspotential som heter duga. De lärdomar som jag har att dra av detta är främst två punkter som bör tänkas på.

  •  fixa kvarn inställningarna, mjöl är gott i bröd, ej i öl.
  •  Isolera mäskkärlet extra och/eller högre vattentemp för inmäskningen.

Med detta i mina tankar ska jag börja formulera ett nytt recept, för nu är jag riktigt sugen på lite kvalitetstid med min  bryggutrustning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar