onsdag 26 oktober 2011

Wünders Vinter Stout nu på fat!

Igår åkte det "äntligen" på fat. Stouten som bryggdes för två och en halv vecka sedan hade jäst ut fint, från 1.050 till 1.010 vilket ger ca ett ABV på 5,2 %. Och utan att vara så lite nöjd så kan jag konstatera att grönölet smakade väldigt lovande!

Jag har ju pratat lite löst om fat innan, men nu är det inhandlat. Jag var i valet och kvalet för Corneliusfat kontra "Partyfat", detta efter Bryggradions program om just fat. Men efter mycket övervägande blev det Corneliusfat. Men jag hade ju svårt att bestämma om det skulle vara ett litet på 9 L, eller det större på 18 L. Jag valde det lite mindre, det var ju bara en marginell prisskillnad, men eftersom jag tycker det är lite tråkigt att få ett dåligt kok och sedan ändå behöva spä vörten med vatten, så blev det ett 9 liters fat. En annan fördel är ju att ölen tar slut snabbare, och då kan jag ju brygga oftare. Det kommer givetvis att bli ett eller två fat till (måste ju kunna dricka lite olika ölsorter).

Jag återkommer med lite bilder och rapportering så snart jag provsmakat Stouten.

söndag 9 oktober 2011

Stout bryggning

Oj vad jag har väntat & längat att få brygga igen. Med en till i familjen är det mycket annat som kommer före bryggningen. Detta med all rätt.
Men idag var det iallafall dags, och för första gången i min snart 1-åriga karriär som hembryggare så testar jag att brygga en Stout, och inte nog med det jag ska även testa flytande jäst för första gången, spännande värre!

Wünders Vinter Stout
Receptet ser ut som följer (för 10 liter vört):

Malt
2,10 kg Pale Malt, Maris Otter (4,5 SRM)
0,10 kg Chocolate Malt (900,0 SRM)
0,10 kg Viking Crystal 100 (50,8 SRM)
0,10 kgViking Wheat Malt (2,5 SRM)
0,05 kgViking Black Malt (761,4 SRM)

Humle:
60 min 25 g Goldings, East Kent  [5,50 %] (60 min) 

Protafloc 20 min


Jäst: Irish Ale WLP004


Lakning av Wünder Vinter Stout

måndag 22 augusti 2011

Fat inhandlat och humle på G

Har inte hänt så mycket på bloggen på senaste, men jag har hunnit med att köpa ett fat (blev modell mindre) och Humlen, 2 plantor Svalöfs Mauritz som jag fick av mor i födelsedagspresent växer också på bra. Det blev inget vidare fokus med mobil kameran, men det verkar bli många kottar. Men skörden kommer nog dröja en vecka eller två.









onsdag 20 juli 2011

Funderingar på investeringar

Det är märkligt vad man kan gå och fundera på vad man kan köpa för sina surt förvärvade peningar. Jag har blivit riktigt sugen på att skaffa ett fat, och jag vill helst haft ett för 2 månader sedan så att Grillmästarens APA kunde vila ut, inte i gamla begagnade glasflaskor, utan i ett fat av blankpolerat stål! På något sätt så måste jag bara övertyga sambon att ett fat, det är inte bara en bra idé, utan en alldeles utomordentligt ypperlig idé. Hmm, det här tåls ju att sovas på. Kanske bra att börja samla pluspoäng. 9 liters eller 18 liters är ju en helt annan fråga...

fredag 15 juli 2011

Grillmästarens APA, en Utvärdering

Då var avsmakad, Grillmästarens APA. Anledningen till att "recensionen" kom så långt efter avsmakningen som faktiskt skedde på midsommarafton, som planerat och utlovat, är att jag haft fullt upp med blöjbyten och annat, sorry.
Ser ni Grillmästarens APA?

Till att börja med så måste jag ju nämna att ölen fått en etikett, jag är ju ingen estet, men ganska nöjd ändå. Både tid och bildredigeringsprogram är detaljer jag vill ta till mitt försvar för den ganska fula etiketten.
Eftersom ölen blev grumlig, så valde jag en bild på flaskan & glaset...

Vad var det då som jag hade bryggt?


Utseende: Ganska mörk, men framför allt grumlig, detta på grund av att jag i min iver att testa min nya Corona-kvarn malt malten alldeles för fint. Så utseendemässigt har mitt bryggande tagit ett par kliv bakåt, inget kul att buda på grumlig öl.


Doft: Citrus, Cascade humlen doftar härligt. Men även här måste jag vara ärlig nog att lägga in en liten brasklapp. Eftersom jag bryggt öl på kornmjöl (malt) så fick jag en skjuts uppåt utbytesmässigt och landade på 6,26% ABV istället för beräknade 5,14%, detta gav att en liten doft av alkohol kan anas.


Smak: Cascade humlen ger ölen en smak av citrus/tallbar, det finns även en lite värmande smak av alkohol. Antagligen så har jag även hamnat lite lågt i mäsk temperatur mot de planerade 68 graderna. Även detta har ju påverkat ölen vilket gjort den lite torrare och alkoholstarkare.

Sammanfattningsvis:  Trots missödena så är jag nöjd, det blev en god öl. Men, den har en förbättringspotential som heter duga. De lärdomar som jag har att dra av detta är främst två punkter som bör tänkas på.

  •  fixa kvarn inställningarna, mjöl är gott i bröd, ej i öl.
  •  Isolera mäskkärlet extra och/eller högre vattentemp för inmäskningen.

Med detta i mina tankar ska jag börja formulera ett nytt recept, för nu är jag riktigt sugen på lite kvalitetstid med min  bryggutrustning.

måndag 6 juni 2011

Eine Kleine Lager testas i skarpt läge...

Nu, äntligen efter precis ½ år sedan bryggningen fick jag testa Eine Kleine Lager i skarpt läge. Grillen var tänd, himlen blå och vädret varmt. Precis dessa förutsättningar som jag hade i åtanke, den kalla, mörka januarikväll då denna bryggd kom till världen, då medans vinterns grepp fortfarande var järnhårt. Det jag ville åstadkomma var  först och främst en lättdrucken törstsläckare, dvs. en hederlig gräsklipparöl som hör sommaren till, men med lite mer smak än det blask som Carlsberg och Spendrups försöker lura på gemene man och som de dessutom har mage att kalla öl.

Eine Kleine Lager i ensam majestät
Vad var det då jag hade bryggt?

Utseende: Väldigt ljus, något köldgrumlig och ett stort fint vitt skum.
Doft: Doft av Saaz-humle och till viss delen även malt.
Smak: Arom och smakhumlen är inte på något sätt påträngande, kanske kunde jag tagit lite mer arom och smakhumle, bitterhumlen kommer dock helt till sin rätt och lämnar en behaglig beska efter sig.

Sammanfattningsvis: Jag är nöjd med min första underjästa öl. I höst eller vinter så kommer jag antagligen ta fram receptet och försöka förfina det ytterliggare, kanske att jag byter jäst, från torr till flytande, alternativt att jag mixtrar dels med humlegivor och med malten. Men Eine Kleine Lager  är inget som jag kommer vaska!

fredag 27 maj 2011

Grillmästarens APA på flaska, efter 1 månad...

Grillmästarens APA hann och jäsa ut ordentligt, ända ner till 1.006 från 1.054 vilket borde ge en alkoholstyrka på hela 6,26 %, lite starkare än planerat, men jästen  US-05 jäser ju ner det så bra, och jag gillar ju lite "torrare" öl. Men nästa gång så ska jag nog mäska lite varmare för att få lite mer sötma i ölen (dvs nästa gång jag brygger en IPA/APA). Ölen fick en extra lång jäsperiod eftersom vår dotter bestämde sig för att komma till världen mitt i jäsprocessen.

Men det blev en hel del flaskor, gav ett par till elektrikern också...Alltid kul att ge bort öl till folk som uppskattar det!



















Ska försöka hålla mig till att inte öppna någon innan midsommar, men det kommer säkert i vanlig ordning bli svårt....